MEDIATECA

OBJECTIUS DEL MIL·LENNI.

ALIANÇA MUNDIAL PEL DESENVOLUPAMENT

Ponent: Arcadi Oliveres.

Economista i reconegut activista per la justícia social i la pau. Vocal del Patronat de la FISC.


FAM

La fam del planeta és un problema de mala organització. Hi ha excedents i dèficits segons regions.

En un institut de secundària, després del pati, els professors varen recollir entrepans i bocins de pa que s'havien llençat. Tot el que es va recollir alimentaria 10 famílies a Nicaragua durant una setmana.

A Alemanya, llet contaminada per l'accident de Txernobil era enviada a Àfrica.

Segons la FAO, no s'ha d'enviar aliments. Cada país ha de produir els seus propis aliments. Aquells als quals està acostumat. Amb 50.000 milions de $ anuals es podrien fer les inversions per produir aliments in situ (2002). A això es negaren els països més desenvolupats del món. En canvi, mesos després hi havia 200.000 milions de $ per a la guerra a l'Iraq. La despesa per a guerres al món és 21 vegades els 50.000 milions de dòlars.


SIDA 2004

43 milions d'afectats. A l'Àfrica molt més que no pas a Europa.

La llei de patents farmacèutiques dura 20 anys. Encara no han passat 20 anys des que varen sorgir els primers fàrmacs. Encara no poden ser genèrics. Sudáfrica demanà que li venguessin a preu de cost. Els laboratoris es negaren.

A l'Índia la llei de patents era diferent i un gran laboratori indi fabricà el medicament. Des d'ara, per intervenció de l'OMC, a instàncies dels laboratoris, el britànic Glaxo Smith Kline, el primer del món, i l'alemany Boheringer Ingelheim, a l'Índia també caldrà que passin 20 anys abans de fabricar genèrics.


ALIANÇA MUNDIAL PEL DESENVOLUPAMENT DEL PLANETA

Dos àmbits: Públic i privat

 • Públic:
 • Nacions Unides, però unes Nacions Unides diferents. Ara presenta tres grans problemes.

  • Manca de competències. No pot imposar-se sobre els estats.
  • Hi ha un club al món creat fa més de 50 anys a Bildenberg, que té més poder que les pròpies NNUU. El seu fundador va ser el príncep Bernard d'Holanda, ex nazi, condemnat per tràfic clandestí d'armes i indultat per la reina, la seva dona. Es reuneixen l'última setmana del mes de maig de cada any. Gent com Rockefeller, Kissinger, Prodi,... i representants de Botín, del Banc de Santander, i del rei Joan Carles. Aquest club va intervenir per a què sortissin elegits Clinton i Blair i ho va aconseguir.

  • Manca de democràcia a l'ONU i als organismes internacionals. Anan va intentar ampliar els 5 estats permanents a 8, els tres nous sense dret a vetar. USA no va acceptar.
  • Manca de democràcia en els organismes financers: BM i FMI amb vot proporcional a la quota que es paga.
  • Per fer reformes al FMI cal el 85% d'acord. USA té el 17 % del vots, si ells no volen allò no es fa.

   L'ONU té un pressupost restringit, com el de l'exèrcit espanyol en 2 mesos.

 • Privat:
 • El Fòrum Mundial nascut a Porto Alegre, Brasil, d'ONG's d'inspiració cristiana ha fet quantitat de propostes:

  • Distribució de la terra a Brasil, denúncia de corrupció contra les multinacionals: 350.000 milions de $ s'han pagat en concepte de favors (l'ajuda al desenvolupament anual representa 70.000 milions de dòlars), per exemple, Repsol treia petroli de Bolívia sense pagar a l'estat la quota corresponent, cancelació del deute extern (el Sud paga en deute 4 vegades més que el que rep del Nord en ajuda). Un dels casos de corrupció més destacables va ser Mobutu al Congo, que va permetre que 32 multinacionals explotessin totes les mines rebent a canvi una comissió per tona obtinguda, comissions dipositades a bancs francesos i suïssos . La primera de les 32 era Bayer i, entre altres, Samsung. Cal controlar també els paradisos fiscals.
  • Un exemple d'especulació borsàtil va ser Soros. El 93 va donar ordre de comprar lliures esterlines a diferents borses, durant 10 dies seguits. Passats els dies inundà les borses de lliures, amb el que el preu de la lliure va baixar, molta gent es va desprendre de les seves. Soros comprà una gran quantitat 15 % més barates. Amb el temps la lliure va remuntar. Soros es va enriquir. Va anar venent durant 4 mesos les lliures i va tenir un benefici de 150.000 milions de ptes. Això va ser denunciat al Fòrum de Porto Alegre.
  • Seattle, seu de la Boeing i Microsoft, primeres empreses en armament i informàtica, va viure una moguda reunió de l'OMC. Hi havia 22 comissions. Els països desenvolupats enviaren molts representants i els del Sud 3 o 4, de forma que no podien anar a totes les comissions. Es constituí un grup format per economistes que assistien a totes les reunions i després informaven als països que no tenien possibilitats d'accedir-hi i els aconsellaven com actuar. Es va votar NO a les propostes. Fracàs per uns i èxit per a uns altres..
  • A la reunió de Doha, un desert, cap problema.
  • A Cancún un altre fracàs i a Hong-Kong ja veurem que acaba passant després de les converses posteriors a la conferència.

Caldria una aliança ONG'S, sindicats, municipis, universitats,... per tal de canviar el món. Cal saber què passa per actuar però avui la informació és parcial i manipulada.


 © 2009 FISC - Fundació Internacional de Solidaritat Companyia de Maria