MEDIATECA

EL PAPER D'EUROPA AL MÓN

Ponent: Toni Comín.

Professor de Filosofia Social a ESADE, Diputat del Parlament de Catalunya i membre de Cristianisme i Justícia.


EUROPA

En dir Europa fem referència a un fet històric. La UE és el fet més positiu que li ha passat al món el segle XX. Europa s'ha vist obligada a unir-se després d'haver fet el pitjor: 2 guerres civils europees. La guerra d'Europa va ser una guerra contra nosaltres mateixos. Hi havia el virus del totalitarisme, amb el drama d'un liberalisme en crisi perquè no alliberava ni emancipava. El liberalisme no distribueix riquesa, al contrari, es produeix una situació de màxima misèria. Al liberalisme li apareix l'adversari: el socialisme. Els europeus hem estat responsables d'una guerra contra nosaltres mateixos.

Europa neix del pacte entre la Democràcia Cristiana i la Socialdemocràcia. Cada un havia col·laborat amb un totalitarisme o un altre. Pau a Europa vol dir pau entre capital i treball i això permet fundar la UE.

El Mercat Comú Europeu era sols un camí per acabar amb els exèrcits europeus i preservar la pau. "No m'interessa barallar-me amb el veí perquè allí tinc una fàbrica i compren els meus productes". Kant va dir que sols hi haurà pau si les repúbliques, les democràcies, es federen entre elles. Schuman establirà que s'hauria d'haver començat no per una unió econòmica, s'hauria d'haver començat per una unió cultural, espiritual.

Ara cal unificar drets i deures a escala europea, no cada estat tenir els seus. Cal una constitució europea. Cal fer polítiques socials iguals i unificar els sistemes fiscals. Cal integrar la política exterior. No poden haver 25 ambaixadors. Cal una política de defensa comuna.

La constitució arribarà al final de la unió política:

  • Treballar per la justícia econòmica mundial. Canviar el capitalisme que manté una divisió Nord-Sud

  • Garantir la pau mundial

  • Ser exemple per altres regions. Cal que es formin unions regionals

  • Impulsar una democràcia mundial

  • La unificació és possible si entenem la plurinacionalitat interna dels estats

  • Europa pot ser un referent social mundial

EL PER QUÈ D'UNA DEMOCRÀCIA GLOBAL

Un sistema econòmic just amb democràcia. Cal institucions internacionals democràtiques. Democràcia política, social i econòmica. Unió de totes les persones del món.


 © 2009 FISC - Fundació Internacional de Solidaritat Companyia de Maria